Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

Zamyšlení nad Mary Wardovou, budoucí blahořečenou

09.01.2010 22:06

Papež Benedikt XVI. vydal 19. 12. 2009 dekret, který přisuzuje Mariii Wardové "hrdinský stupeň cnosti". Od toho dne bude označovaná titulem "ctihodná" (venerabilis). Je to první  krok ke svatořečení.

Marie Wardová žila na přelomu 16.-17.století, narodila se v Anglii v době pronásledování katolíků. Toužila po kontemplativním životě a usilovala o vstup do kláštera, což v Anglii tenkrát nebylo možné. Odešla do Belgie, kde vstoupila ke klariskám, ale nepřipustily ji ke slibům. Pokusila se založit vlastní kongregaci, ale ani v tom neuspěla. Bůh s ní měl vlastní plány a vedl ji originální cestou. Nakonec se stala zakladatelkou společenství Anglických panen, které působily ve světě bez klauzury a bez hábitu. Dneska je zasvěcený způsob života uprostřed světa běžný, ale tenkrát to bylo něco nevídaného. Papež společenství zrušil, Mary Ward byla obviněna z pýchy a hereze, dokonce se octla v inkvizičním vězení. Rehabilitace a uznání díla se dočkala až po smrti.

Nadané a inteligentní ženy to měly v církvi vždy těžké, jejich schopnosti vyvolávaly u církevních představitelů pochybnosti, nedůvěru a podezírání. Mnozí kněží si dodnes nevědí s takovými ženami rady. Mužská ješitnost a misogynství byly vždy neštěstím církve, ale Boží milost si s tím nakonec dokázala poradit. Třeba i tím, že nám dala papeže, který těmito mužskými nectnostmi netrpí.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode