Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

Výborně, Františku!

14.05.2013 09:30

Papež František: Práce by měla lidem sloužit a nikoli je zotročovat

Vatikán. Přestože v Římě na prvního máje není v provozu hromadná městská doprava, dostavilo se dnes dopoledne na generální audienci Svatého otce nejméně 70 tisíc lidí, kteří zaplnili náměstí sv. Petra i přilehlé náměstí Pia XII. více 

 

 

1.5.13 

Papež František: Společnost, která nenabízí práci všem, není spravedlivá

Vatikán. Dnes ráno, jako obvykle, začínal papež František den slavením eucharistie v kapli Domu sv. Marty, tentokrát za přítomnosti několika mladistvých a mladistvých matek, které bydlí v azylovém domu Il Ponte. více 

 

Poznámka:

Z určitých okruhů jsem zaznamenala reakce, že současný papež inklinuje k socialismu a komunismu. Nechápu, co je socialistické a komunistické na tom chtít slušnou, aspoň průměrně placenou práci, která zajistí základní životní potřeby, zabezpečení v nemoci, ve stáří a jiné vážné situaci, umožní nám důstojně a v klidu žít, realizovat se ve volném čase, mít čas na rodinu a bližní, rozvíjet své nadání a věnovat se i vyšším hodnotám, protože "Nejen chlebem živ je člověk." 

To už chci opravdu příliš, takové nároky neměli ani socialisté a komunisté. Dneska je každý rád, když má i špatně placenou práci s dvanáctihodinovou pracovní dobou v sobotu i v neděli. Vedle nezaměstnanosti se objevuje nový fenomén "pracující chudoba". O nějakém osobním rozvoji ať už v práci nebo ve volném čase nemůže být ani řeč. 

Tak nevím. K socialismu a komunismu zřejmě inklinoval už Lev XIII. s encyklikou Rerum novarum i jeho následovníci, kteří tyto myšlenky rozvíjeli dál v papežských sociálních encyklikách. Dovolím si tvrdit, že papež František a jeho předchůdci autoři papežských sociálních encyklik proti komunismu a socialismu naopak bojují. Komunismus a socialismus vzniká kromě jiného také v důsledku zanedbávání sociální oblasti. Někdo může namítnout, co Charita. Ano, ale to je v současném systému jen kapka v moři. Navíc stejně jako podobné organizace bojuje čím dál víc s nedostatkem financí a je nucena služby omezovat.

Co dodat. Kdyby se myšlenky papežských sociálních encyklik a nakonec i zásady evangelia dodržovaly v praxi, socialismus a komunismus by neměl šanci.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode